Keresés:

Terület

A közel három hektáros zöld vízparti területen áll az eredeti állapotában megmaradt, helyi védelem alatt álló három faszerkezetű csónakház, két kabinház, a később épült vizesblokk, gondnoklakás és a parti büfé.

A fejlesztés első ütemében először a III. Csónakház készült el, majd a vizesblokk átalakításával a VII. Fogadóépület és a VIII. Parti ház. A többi épületen csak minimális állagmegóvási munkák történtek, az I. Csónakház, a II. Csónakház, a IV. és V. Kabinház, illetve a gondnoklakásból a VI. Kávézó - Iroda felújítása egy következő ütemben készülhet el.

Az I. és II. Csónakház jelenleg leromlott állapotban van, tartószerkezete több helyen javításra szorul, jelenleg csökkentett területen csónaktárolóként, raktárként működik, az oldalaiban lévő kabinok pedig üresek. Az I. Csónakház az átalakítási terv szerint eredeti funkcióját és jellegét megtartaná, műhellyel, raktárral egészül ki, utcai végében egy edzőterem, galériáján öltözők, szauna és napozóterasz kap helyet. A legnagyobb alapterületű II. Csónakház nagy része szintén csónaktároló lesz, utcai végében egy többfunkciós tér épül, mely alkalmas kisebb rendezvények, műhelyfoglalkozások, gyermekfoglalkozások, előadások befogadására. Ebben a térben egy közösségi konyha is kialakításra kerül, mely céges rendezvények, illetve főzőbemutatók rendezésére ad lehetőséget.

A III. Csónakház a felújítás első ütemében nagy átalakuláson ment keresztül. A kivitelezés során az oldalkabinokkal és határoló falakkal a vártnál rosszabb állapotúnak ítélt vázszerkezet is elbontásra került, és új vörösfenyő vázszerkezet épült az eredetivel megegyező formában. Az elsőként elkészült, teljesen felújított épület csarnokterében különtermek, étterem, konyha, vizesblokkok kaptak helyet. A fejépületben a régi kabinszobák egybenyitásával a földszinten üzlethelyiségek, az emeleten fürdőszobás szálláshelyek kerültek kialakításra. A terveket követve a csarnok közel százéves vörösfenyő vázszerkezete közé új helyiségekkel, fedett és nyitott részekkel többfunkciós közösségi teret alakítottak ki. A mobil falakkal olyan tér alakult ki, mely alkalmas több rendezvény egyidejű megtartására. Az épület fűthető, így alkalmas a téli használatra is.

A Csónakházak közé ékelődő IV. és V. Kabinház teljes hosszában felújításra vár. A IV. Kabinházat a visszaköltözni vágyó, régi bérlők kérésére az új üzemeltető ideiglenesen felújítatta. A kis kabinok új festést kaptak, az elektromos hálózatot felújították, a tetőt megjavították. A távlati tervek szerint a következő ütemekben a kabinszobákat korszerűsítenék. A kis kabinok összenyitásával nagyobb, fürdőszobás szobák épülnének, egyszerű kialakítással, természetes anyagokból, faburkolatokkal és beépített bútorokkal, eleget téve a mai kor igényeinek. A közel 100 szálláshely, 50 kabinnal a Hullám Csónakházak területét alkalmassá tenné edző- és sporttáborok, kerékpáros, evezős turisták, illetve többnapos rendezvények, továbbképzések, konferenciák befogadására is.

A kis épületek közül a régi vizesblokk teljeskörű felújításon megy keresztül, az új illemhelyek mellett portahelyiséggel egészül ki. Az új VII. Fogadóépület kívülről falécburkolatot kap, illeszkedve a Csónakházak tervezett új arculatához. A III. Csónakházhoz legközelebb eső Parti ház eredetileg - még néhány évvel ezelőtt is - büféként működött. Továbbra is ez lesz a funkciója, ám jellegében szinte teljesen megváltozik, csatlakozva a többi épülethez. A vízparton megmaradnak a meglévő stégek, a telek déli részén parkos területen játszótér és elkerített közösségi kertek készülnek.

A VII. Fogadóépület mellé későbbiekben előtető és új kapu is épülhet majd. A régi víztorony és a mellé épült gondnoklakás szintén felújításra, átalakításra kerülne, együtteséből VI. Kávézó - Iroda lesz, tetején kilátó épülhet. A komplex fejlesztés keretében a területre több kisebb építmény kerülhet majd, összehangolva a különleges vízparti zöldterületek természetes élővilágával. Ezek az épületek nem kereskedelmi létesítmények, hanem közösségi terek; kerti ház, közösségi asztal, padok, parti szauna, teaház, közösségi grillezők, kerékpártárolók, kerti zuhanyzók, ivókutak.