Keresés:

Koncepció

Világszerte terjed egy új, a természettel való egyensúlyra törekvő, lelassult, egészséges életforma, mely a globális érdekek helyett a helyieket, az erőforrások kiaknázása helyett a természettel való egységet, az egyéni érdekek kielégítése helyett a közösség érdekeit helyezi előtérbe.

Az elmúlt években egyre több közösségi tér jött létre ezzel az újfajta szemléletmóddal - elhagyatott épületek hasznosításával. Egyre fontosabb, hogy egy létrejövő komplexum ne csupán építészetileg állja meg a helyét, hanem szervesen épüljön be a helyi közösség életébe, kiszolgálva az ott élők valódi szükségleteit, ugyanakkor üzletileg is megállja a helyét.

A tervek szerint a komplexum többütemű felújítás során az eredeti szerkezetek megtartásával, új elemek hozzáépítésével egy újfajta, többfunkciós közösségi hely, “életmód-part” lesz. A tervezési program keretein belül az eredeti funkciók (csónaktárolás, bérlés, szálláshely, büfé) újra használhatóvá válnak, valamint újakkal egészülnek ki - a mai igényeknek megfelelően. Fontos cél volt, hogy minél szélesebb kör számára legyen vonzó a Hullám Csónakházak, emellett megmaradjon a partszakasz jelenlegi csendes, nyugodt, vízi sportokat és kikapcsolódást kiszolgáló jellege. A Sport, az Életmód, illetve a Kikapcsolódás köré csoportosulnak a tervezett új közösségi funkciók. A terület hamarosan alkalmas lehet többek között művészeti programok, kiállítások, sportrendezvények, alkotói- és sporttáborok, szociális és gyerektáborok, tematikus oktatási program, csapatépítés, konferenciák, koncertek befogadására.

A Hullám Csónakházak és a szomszédságában található, szintén üresen álló fürdők és strandok megújulásra várnak, amelynek indokoltságát a soroksári szakasz többi, jól működő evezős szövetsége és csónkaháza is jelzi. E megújulás egyik előfutáraként lehet számon tartani a Hullám egykori 1. és 2. csónakházából létrejött szállodát. A Hullám Csónakházak revitalizációjának célja, hogy a 3., 4. és 5. (a terveken már I., II., III.) számú csónakház is újra megteljen hajókkal, emberekkel, élettel. Ehhez nem csak az épületek felújítása, átalakítása, vagy a zöldfelületek rendezése szükséges, hanem egy végiggondolt és átfogó revitalizációs program is, melyben oktatási programok, környezettudatos nevelés, tankertprogram, szünidei gyerekfoglalkozások, táborok, sportolási lehetőségek szerepelnek. Az önkormányzat partnereiként a lokális civilszervezetek ötleteikkel tehetik még élőbbé a Hullám Csónakházak területét. Előnyös lenne a helyi vállalkozások bevonása a kereskedelmi egységek, vendéglátás, foglalkozások és egyéb szolgáltatások biztosítására. Regionális és európai uniós pályázatok mellett felmerülhet a magántőke bevonása is a teljes területre vonatkozó további fejlesztések megvalósítása érdekében.