Keresés:

Jövőkép

A teljes területre átfogó revitalizációs program és tervanyag született. Széleskörű kutatómunka után a tervezők a lehető legtöbb igény figyelembevételével gondolták újra a megsemmisüléshez közel került épületegyüttes működését. Szempontjaik között első helyen szerepelt a fenntartható és egészséges életmód népszerűsítése.

Az I. Csónakház állapota erősen megromlott az utóbbi évek során, egy része 2010-ben leégett. Új rendeltetése szerint modern Sportközpont lesz. A Csarnok Duna felőli oldala változatlanul csónaktároló marad, melyben egy csónakjavító műhely kerül kialakításra. Az utca felőli traktus edzőterem lesz, melyhez egy nagy, fedett terasz is tartozik majd. A Csarnok két oldalán - ugyanúgy, mint a II. Csarnoknál - kabinszobák sorakoznak. Az emeletet sajnos nem lehet megmenteni, itt az új galérián öltöző, szauna, masszázsszoba, napozóterasz lesz. A fejépületben - ahogy a többi csarnoknál - az emeleten magas színvonalú hotelszobák épülnek a régi kabinok helyére. Az I. és II. Csarnok közötti homokos tér kiválóan alkalmas lesz napozásra, játékra. 

A II. Csónakház maradt meg a legjobb állapotban, ezért a lehető legkisebb átalakításra szorítkoztak a tervezők. A Csarnok Oktatóközpont lesz, annak utcai felében kialakításra kerül egy csoportfoglalkozásokra alkalmas multifunkcionális terem közösségi konyhával, nagy fedett terasszal, vizesblokkal, raktárral és kiszolgáló terekkel. Itt lesz lehetőség különféle csoportoknak, iskolásoknak, cégeknek csapatépítő tréning vagy életmódtábor keretein belül (főző)bemutatókat, előadásokat tartani. A csarnok külső oldalain két- és négyágyas kabinszobák kerülnek kialakításra. A földszint rendeltetésében és szerkezetében nem változik; csónaktároló marad. Az emeleti öltözők is megmaradnak - emlékül az utókor számára. A fejépület emeleti szobái a mai igények szerint átalakításra kerülnek ugyan, de az épület külseje jellegében változatlan marad.

A III. Csónakház felújítása 2014. november végén kezdődött meg, melyben étterem, előadóterem, boltok, galéria és vendégszobák kerültek kialakításra, többfunkciós fedett-nyitott terekkel összekapcsolva. A III. Csónakház a felújítás első ütemében nagy átalakuláson ment keresztül. A kivitelezés során az oldalkabinokkal és határoló falakkal a vártnál rosszabb állapotúnak ítélt vázszerkezet is elbontásra került, és új vörösfenyő vázszerkezet épült az eredetivel megegyező formában. Az elsőként elkészült, teljesen felújított épület csarnokterében különtermek, étterem, konyha, vizesblokkok kaptak helyet. A fejépületben a régi kabinszobák egybenyitásával a földszinten üzlethelységek, az emeleten fürdőszobás szálláshelyek kerültek kialakításra. A terveket követve a csarnok közel százéves vörösfenyő vázszerkezete közé új helyiségekkel, fedett és nyitott részekkel többfunkciós közösségi teret alakítottak ki. A mobil falakkal olyan tér alakult ki, mely alkalmas több rendezvény egyidejű megtartására. Az épület fűthető, így alkalmas a téli használatra is.

A Hullám Csónakházak kertjében további kisebb épületek újulnak meg: Fogadóépület mosdókkal, portával, két Kabinház fürdőszobás szállásszobákkal, Kilátó-kávézó üzemeltetési irodával és a Parti Büfé.

A tervek szerint új, könnyűszerkezetes építmények készülnek közösségi építés, vakációs építési gyakorlatok, workshopok keretében - pl. üvegház a kertben, szélmalom, szauna és kisebb medencék a vízen. A gyalogos közlekedőfelületek és parkolók mellett megújulnak a zöldterületek is, ennek fő részei az épületeket körülvevő Park, a déli telek végében létesülő Közösségi kert és speciális Vizes játszótér valamint a sétányokkal, kikötőstégekkel, mobil elemekkel, úszó építményekkel kombinált Parti sétány. A csepeli oldalra evezésen kívül a közelben tervezett gyalogos hídon, a partról induló kerékpáros sodronykötélpályán is át lehet majd jutni. A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág vize hamarosan fürdésre is alkalmas lehet egy európai környezetvédelmi rehabilitációs programnak köszönhetően. A szomszédos telken lévő, jelenleg zárva tartó Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő termálvize ma használatlanul ömlik a Kis-Dunába. Tervben van a gyógyvíz ideiglenes hasznosítása mobil fürdőépületekben, valamint a hosszútávú tervek szerint a fürdő teljeskörű felújítása.